Imeniten.si

Pravilno ostrenje britve

ostrenje-britve

Britev moramo pred vsakim britjem naostriti z usnjenim pasom (eng. Leather strop), sam pa priporočam tudi med samim britjem. Pasovi za ostrenje britve so v različnih oblikah, najpogostejši obliki pa sta viseči (eng. hanging) in ploščati (eng. paddle).

Pravilno ostrenje britve

Britev pravilno naostrimo tako, da jo na dnu položimo na pas, s tem da se rezilo in hrbtišče rezila ves čas ostrenja dotikata usnja, rezilo pa gleda proti nam, proti dnu pasu. Rezilo potegnemo proti vrhu, na vrhu pa britev obrnemo okoli osi hrbtišča rezila. Hrbtišče rezila ne sme zgubiti stika s pasom. Nato britev potegnemo proti sebi, s tem da rezilo sedaj gleda stran od nas, torej proti vrhu pasu. Britev nato spet obrnemo okoli osi in postopek ponovimo cca 20 do 30 krat.

Pravilno nepravilno ostrenje britve

Če je rezilo britve širše od pasu, pri ostrenju uporabimo X-gib levo-desno. Pri gibu navzgor začnemo iz leve proti desni po celotni dolžini, pri gibu navzdol pa prav tako od leve proti desni. S tem bomo naostrili celotno širino rezila.

V filmih pogosto vidimo brivce, ki britve ostrijo kot bi mazali maslo na kruh. To je vse lepo in prav, če nočete imeti ostrega roba. Hrbtišča britve pri ostrenju ne smemo privzdigovati navzgor! Za ostrenje britve si vzemite čas in ne hitite. Pritisk na pas naj ne bo prevelik, zadnjih nekaj ponovitev pa izvedite s čimmanj pritiska na usnjen pas.

Viseči pas

Ostrenje britve usnjen pas strop

Viseči pasovi so v bistvu podolgovati kosi usnja z držalom na eni strani in kavljem oz. krogom za obešanje na drugi strani. Nekatere pasove lahko uporabljamo enostransko, spet druge obojestransko. Na zgornji sliki je viseči pas iz visokokakovostne kravje kože. Za uporabo so bolj primerni širši pasovi, čigar širina je vsaj širina britve. S širšim pasom nam ni potrebno delati X-giba levo-desno pri ostrenju britve.

Ploščati pas

Ostrenje britve ploščati pas paddle strop

Ploščati pasovi so bolj togi od visečih in se jih drži z eno roko, zato ne rabijo držala za katerega ga obesimo. Ploščati pasovi so v več oblikah; nekateri so povsem togi, drugi so malenkost upogljivi, spet tretjim pa lahko nastavljamo togost.

Osnovni ploščati pasovi so v osnovi dražji od visečih. Za začetnika je načeloma primernejši ploščati pas zaradi lažje uporabe, po drugi strani pa je primernejši viseči pas zaradi cene. Zna se zgoditi, da boste svoj prvi pas ‘uničili’ oz. boste z rezilom po pasu nehote naredili zareze. Vsekakor pa vam predlagam širši pas v širini rezila britve.

Prijava na e-novice

Vpišite svoj e-naslov in bodite obveščeni o novostih

Copyright © 2017 - 2024 imeniten.si. Vse pravice pridržane.