Imeniten.si

Klasična preklopna britev od A do Ž

sestavni-deli-britve

Preklopna britev je sestavljena iz več sestavnih delov glede na katere jih lahko delimo. Lahko jih delimo glede na velikost rezila, obliko konice, profil brušenja, obliko rezila, oblika konice, obliko roba in/ali rezila, materiala držala in še in še. Spodaj bom opisal samo nekaj najbolj očitnih lastnosti, po katerih se preklopne britve delijo. Na spletu se za sestavne dele in žargon uporabljajo besede v angleškem jeziku, vendar bom poskusil kar najbolje prevesti najbolj uporabljene besede.

Velikosti rezila

Preklopna britev ima ‘velikost’ oz. višino rezila izraženo v večkratniku ⅛ inče (1 inča = 2,54 cm) in predstavlja razdaljo med hrbtiščem (spine) in rezilom (edge) britve. Najpogostejše velikosti so od 4/8 (pol inče) do 8/8 (cela inča). Na tržišču so tudi izjemno ozke britve (2/8) pa tudi izjemno široke (12/8 in več). Ožje britve uporabljajo predvsem frizerji za natančno obdelavo frizur, širše britve pa so velikokrat samo razstavne britve, darila oz. spominki, saj je zaradi njihove velikosti britje malenkost težje. Obstajajo pa seveda tudi velikosti 9/16 in 11/16.
Preklopna britev velikosti britev

Oblika konice

Britve se ločijo tudi glede na obliko konice.
Preklopna britev oblika konice
Najbolj pogoste so:

  • Okrogle (round) konice so najbolj priljubljene v Evropi. Med vsemi konicami so najbolj varne za britje, saj se z okroglo konico težje urežemo.
  • Kvadratne (square) konice so najbolj priljubljene v Ameriki. Zaradi ostre konice omogočajo tudi najbolj natančno britje, vendar so malenkost manj varne za britje.
  • Dreadnought oz. kavelj (hook nose) konice so bile popularne včasih (pred letom 1900) in jih najdemo predvsem na starejših britvah. Oblika je samo kozmetične narave in nima vloge pri samem britju. Ime izhaja po obliki nosa tipa bojne ladje Dreadnought iz 1. Svetovne vojne.
  • Obstajajo tudi druge oblike konic, med drugimi tudi Španske (Spanish) in Francoske (French).

Profil brušenja rezila

Rezilo preklopne britve ima veliko profilov. Njihov razpon je od klina (wedge) do polno vdolbene (full hollow). Kakšna je razlika med njima? Polno vdolbene oblike rezila imajo trebuh oz. greben, kar tanki kovini omogoča torzijski upor. Klinasta oblike rezila pa so bolj toge, kar pomeni da se pri britju kovina ne ukrivi. Če britev klinaste oblike položimo na ravno površino, se trebuh oz. greben klinaste britve ne dotika ravne površine, ampak samo njeni robovi.

Med preklopnimi britvami so danes najbolj razširjeni profili vdolbene oblike (polno vdolbena, polovično vdolbena), klinaste oblike pa največkrat najdemo na starejših britvah, ki so izdelane pred letom 1880.

Preklopna britev različni profili rezila

Oblika rezila

Britve delimo tudi glede na obliko rezila.

  • Ravno (straight) rezilo je najbolj razširjena oblika rezila med vdolbenimi rezili. Rezilo in hrbtišče britve sta vzporedna drug na drugega.
  • Konkavno (smile) rezilo, znano tudi kot ‘nasmejano’ rezilo. Rezilo britve je ukrivljeno navzgor.
  • Konveksno (frown) rezilo. Rezilo britve je ukrivljeno navzdol.

Prijava na e-novice

Vpišite svoj e-naslov in bodite obveščeni o novostih

Copyright © 2017 - 2024 imeniten.si. Vse pravice pridržane.