Imeniten.si

Primerjava različnih tipov brivnikov

Primerjava različnih brivnikov

Na tržišču v grobem po obliki poznamo 3 tipe različnih brivnikov. Ločimo jih na klasične preklopne britve, brivnike z nadomestnimi rezili in brivnike za enkratno uporabo. Ogledali si bomo potrebne stvari za britje, vzdrževanje in ceno.

Potrebne stvari za britje

Pri vsakem tipu brivnikov potrebujemo različne stvari. Pri klasični preklopni britvi je teh stvari več, vendar jih imamo za daljše obdobje, medtem ko pri brivniku za enkratno uporabo le-tega po uporabi zavržemo in moramo kupiti novega.

Klasična preklopna britev

Brivnik z nadomestnimi rezili

  • Brivnik in nadomestna rezila
  • Milo ali pena za britje
  • Čopič za peno (če uporabljamo peno)
  • Vodica ali krema po britju

Brivnik za enkratno uporabo

  • Brivnik za enkratno uporabo
  • Pena za britje
  • Vodica ali krema po britju

Vzdrževanje

Klasična preklopna britev
Vzdrževanje klasične britve je med vsemi tipi najbolj pogost in dolgotrajen proces, vendar ne smemo pozabiti da lahko skrbno vzdrževana britev zdrži več generacij. Pred in po vsakem britju je treba britev naostriti na usnjenem pasu, ko pa dobimo občutek da britev ni več tako ostra pa jo nabrusimo na brusnem kamnu.

Brivnik z nadomestnimi rezili
Brivnik z nadomestnimi rezili ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Po vsakem britju rezilo oz. prostore med rezilom očistimo dlak in pene, po potrebi tudi zamenjamo rezila. Če uporabljamo varni brivnik z ‘žiletkami’, pa rezilo zamenjamo po vsakem britju.

Brivnik za enkratno uporabo
Brivnik za enkratno uporabo ne potrebuje nobenega vzdrževanja, po britju ga preprosto zavržemo.

Kvaliteta britja

Klasična preklopna britev
Britje s to britvijo je najbolj natančno in gladko med vsemi brivniki, je pa za to potrebno nekaj vaje ter dobro nabrušeno rezilo. Prav tako je pri tem britniku koža najmanj razdražena, saj je zaradi zelo ostre britve potrebnih manj ponovitev.

Brivnik z nadomestnimi rezili
Kvaliteta britja s tem brivnikom je odvisno od števila rezil. Najbolj podobno klasični preklopni britvi je britje z ‘žiletkami’, vendar ta rezila nikoli niso tako ostra kot preklopna britev. Komercialni brivniki imajo 3 ali več rezil, kjer več ni nujno boljše. Meni osebno britje z brivnikom z več rezili ne ustreza, ker je med rezili premalo prostora za dlake, zato se le-te včasih zatikajo, sploh če so močnejše. Zaradi večih ponovitev britja lahko ti brivniki tudi razdražijo kožo.

Brivnik za enkratno uporabo
Glede na najmanjše število rezil je britje najmanj udobno. Prav tako je glava fiksno vpeta v držalo, zato je britje velikokrat nepopolno saj se rezila ne prilegajo obrazu.

Cena

Cena brivnikov se razlikuje tako od proizvajalca do tipa brivnika. Cena klasične britve je nekajkrat dražja od brivnika z nadomestnimi rezili, še dražja pa je od brivnika za enkratno uporabo. Se pa zato dolgoročno najbolj splača, ker nakup britve opravimo samo enkrat.

Klasična preklopna britev
Začetna cena klasične britve je kar precej visoka v primerjavi z ostalimi brivniki, vendar pa ne pozabimo da jo kupimo samo enkrat. Poleg britve je treba kupiti še usnjen pas za ostrenje britve in brusni kamen za brušenje britve, vendar pa lahko brušenje britve prepustimo strokovnjaku. Dolgoročno gledano se nakup klasične britve najbolj izplača.

Brivnik z nadomestnimi rezili
Cena brivnika z nadomestnimi rezili je relativno nizka, vendar moramo tu pogosto menjati rezila. Pri komercialnih brivnikih rezila zdržijo več britij in so dražja. Pri varnem brivniku pa so rezila cenejša, vendar jih moramo zato menjati po vsakem britju.

Brivnik za enkratno uporabo
Brivniki za enkratno uporabo so dolgoročno gledano najdražji, saj po vsakem britju brivnik zavržemo. Tu je treba upoštevati tudi ekološki vidik, saj je brivnik narejen iz plastike, ta pa konča v smeteh.

Za/proti

Klasična preklopna britev

Kvaliteta britja je vrhunska
Počutite se kot pravi moški
Dolgoročni prihranek
Kvalitetni materiali
Začetna investicija je višja
Traja dlje časa da osvojimo kvalitetno britje
Potrebno je redno vzdrževanje britve

Brivnik z nadomestnimi rezili

Enostavna uporaba
Nizka začetna investicija
Brez večjega vzdrževanja
Nadomestna rezila so lahko draga
Pogosto menjavanje nadomestnih rezil
Ekološko manj primerni

Brivnik za enkratno uporabo

Enostavna uporaba
Nizka začetna investicija
Brez vzdrževanja
Britje ni tako gladko kot ostali brivniki
Ekološko najmanj primerni
Ceneni materiali

 

Zaključek

Iz zgornje primerjave lahko vidimo, da je britje s klasično preklopno britvijo najbolj kvalitetno, pa tudi dolgoročno se nakup tega brivnika najbolj splača, ker ga kupimo samo enkrat in ga nato vzdržujemo. Ne pozabimo tudi, da se pri britju s to britvijo počutimo imenitno in možato. Vendar pa britje poteka dlje, zato morda to ni za tiste, ki se jim mudi. Britje s klasično britvijo je na nek način tudi neke vrste meditacija.

Britje z brivniki z nadomestnimi britvicami je precej manj dolgotrajno, vendar pa britje ni tako kvalitetno, pa tudi nadomestne britvice so dolgoročno precej drage.

Prijava na e-novice

Vpišite svoj e-naslov in bodite obveščeni o novostih

Copyright © 2017 - 2024 imeniten.si. Vse pravice pridržane.