Imeniten.si

Moje prvo tradicionalno britje pri brivcu

prvo-srecanje-s-tradicionalnim-britjem

Kako se je pri meni začelo tradicionalno britje? Kot vsak moški sem se tudi sam bril nekajkrat na teden. V mladosti sem se začel briti s Phillipsovim električni brivnikom, nato pa sem presedlal na Gillette Mach 3. Ta britvica je bila več kot odlična zame, dokler ni na tržišče prišel Gillette Fusion. Seveda je bilo treba poskusiti noviteto, zato sem kupil tudi tega. Kar nekaj časa sem se bril z njim, vendar me je vedno bolj motilo dejstvo, da britje ni bilo tako gladko kot pri Gillette Mach 3, sploh če so bile dlake malenkost daljše. Takrat sem ugotovil, da več rezil na britvicah ni nujno boljše. Manj je več, očitno. Da ne omenjam cene novih rezil. 12 rezil Gillette Mach 3 stane cca 25,00 €, Gillette Fusion pa cca 35,00 €.

Druga zadeva o kateri sem razmišljal je bila kozmetika; pena za britje in vodica po britju. Vse to se da kupiti v trgovini v priročni embalaži v obliki pene ali gela, vendar nič od tega ni naravno. Vse je industrijsko pripravljeno, v smeri čimvečjega dobička.
Če pogledamo celotno britje 21. stoletja, se vse bolj odmika iz smeri tradicionalnega britja v starih časih. Včasih je bila to moška zadeva. Groba, po britju pa je moralo po nanosu after-shavea zaskeleti. Kako pa je danes? Rezila so narejena tako, da se že res težko urežeš, tudi če se hočeš. Pekoč občutek po britju? Kje pa. Raznorazni balzami poskrbijo za to.

Odločil sem se, da poskusim nekaj drugega. Velikokrat sem v filmih videl, kako imenitno je bilo, ko so se ljudje brili pri brivcu. Izgledalo je tako elegantno. Tako moško. Tako imenitno. In sem si rekel: “To moram poskusiti”.

Prvič pri brivcu

Kot dolgoletni uporabnik zamenljivih britvic o tradicionalnem mokrem britju nisem vedel nič, zato sem se odpravil k brivcu v Ljubljano. V bistvu me je tja peljala punca za rojstni dan. Naročil sem se za termin in prišel tja.
Prvi vtis je bil super, prostor je imel prijeten starinski ambient. Usedel sem se na stol, se z brivcem pogovoril o želeni bradi in začel je z britjem. Najprej je na obraz položil vročo krpo, da so se dlake lepo zmehčale. Nato je zmešal milo, odstranil krpo in milo nanesel na obraz ter počakal par minut. Nato je začel z britjem. Prav prijetno je bilo čutiti kako britev drsi po obrazu. Na koncu britja mi je na obraz položil ze mrzlo krpo, da je zaprl vse pore in mi obraz namazal s kremo. Imenitno!

Navdušeno sem ga seveda vprašal, kako bi bilo če bi se doma sam bril s preklopno britvijo. Presenetil me je njegov odgovor, da mi to odsvetuje. Naveden razlog je bil, da bi sam kot laik zelo hitro uničil britev. Predvidevam, da je bil razlog tudi v tem, ker bi potem izgubil stranko.

S to mislijo sem se odpravil domov. Bolj kot sem razmišljal o tem, bolj sem si govoril: “če so to pred mano počele generacije ljudi, ni vrag da se ne bom naučil tudi sam”.

Prvo tradicionalno britje pri brivcu

Na spletu sem začel brskati za informacijami o tradicionalnem britju. Kakšne britve obstajajo? Kaj še rabim kupiti poleg britve same? Kakšna je cena oz. denarni vložek? Kako je s tem dolgoročno? Ugotovil sem, da je začetni vložek seveda večji, vendar ob pravilni skrbi za britev ta lahko zdrži več generacij. Adijo zamenljive britvice!

Poln znanja o vsem kar paše k britju, sem se spravil k nakupu in britev naročil iz tujine. Kako je potekalo moje prvo tradicionalno britje pa si preberite tukaj.

Prijava na e-novice

Vpišite svoj e-naslov in bodite obveščeni o novostih

Copyright © 2017 - 2024 imeniten.si. Vse pravice pridržane.