Imeniten.si

Zgodovina preklopnih britev skozi čas

Zgodovina klasičnih britev

Britvice, ki so se največ uporabljale v zgodnjih 1900-ih, so se od konca 1700-ih navidez zelo malo spremenile. Toda v resnici so se spremenile precej – vključno s samim jeklom. Spremenili so se tudi ročaji, predvsem v materialu in obliki. Razlike so malenkostne, vendar vsak ki britev uporablja, zna ceniti te male spremembe oz. podrobnosti. Spodaj je kratka zgodovina preklopnih britev skozi čas.

Preklopna britev je lahko zelo enostavno orodje, ampak to še zdaleč ne pomeni da je primitivno. Sodobne britve (od leta 1950 dalje) so rezultat evolucije, ki se odvija že od leta 1600. Razlog, zakaj je klasična britev priljubljena, je v njeni prefinjenosti. Moderne britve sicer nimajo zbirateljske vrednosti kot jo imajo starejše, so pa zaradi tega izdelane iz boljšega jekla.

Zgodovina preklopnih britev pred letom 1800

1500 – 1600

Britve so včasih izgledale kot majhne sekirice in niso imele vtisnjenega logotipa izdelovalca. Najverjetneje jih je izdeloval lokalni kovač. Kakšno je bilo klasično britje s temi britvami lahko samo ugibamo, vendar so jih zelo pogosto uporabljali. Danes jih smatramo za prednika sodobnih britev.

Pred 1800

Tako držalo kot tudi rezilo je bilo klinaste (wedge) oblike, rezilo pa je bilo širše na koncu hrbtišča kot pa na začetku. Profil rezila je bil klin (wedge), njegova oblika pa je bila ravna (straight). Ročaji so bili ponavadi iz lesa, kosti ali roga, najdemo pa tudi želvovino in slonovino. Površina držala je bila skoraj vedno ravna in gladka. Zakovice na vsakem koncu ročaja so bile ponavadi izdelane in železa, najdemo pa tudi medenino. Klasične britve izdelane med letoma 1740 in 1830 so imele včasih odtisnjene besede “lito jeklo” (cast steel), kar nakazuje, da je britev izdelana iz jekla, ki ga je leta 1740 izumil Robert Huntsmann iz Sheffielda. Po današnjih standardih britve iz tega obdobja izgledajo primitivne, vendar so bile takrat vrhunske izdelave.

Zgodovina preklopnih britev pred letom 1850

1800 – 1820

V tem obdobju so se pojavile majhne, a opazne spremembe. Britve so začele dobivati ramo (shoulder) – predhodnik stabilizatorja. Celotna velikost klasične britve je bila malenkost manjša, držala pa so začela dobivati ukrivljeno obliko, začeli pa so jih tudi okraševati.

1820 – 1830

Največja sprememba v tem desetletju na področju britev je bila iznajdba srebrovega jekla Michaela Faradaya. Dodatek srebra k jeklu v razmerju 99,98% jekla in 0,02% srebra morda ne zveni veliko, vendar je pomenilo ogromno razliko, če ne drugega v samem videzu kovine. Leta 1825 so se začeli pojavljati prvi znaki vdolbenega (hollow) profila in je trajalo še naslednjih 60 let, da se je postopek uveljavil in izpopolnil.

Začele so se pojavljati tudi zareze (jimps) nad začetkom rezila (tang); 40 zarez na inčo je bil standard. V tem obdobju so bile zelo priljubljene velike britve klinaste oblike, imenovane tudi z oznako “za brivsko uporabo” ali včasih “izboljšano srebrno jeklo”, vendar je ta trend trajal le 10 let.

V tem času so angleški izdelovalci klasičnih britev začeli dodajati monarhov logotip na svoje britve. Logotip je bil sestavljen iz krone, na vsaki strani krone pa začetnice monarha, npr. “G (krona) R” – George Rex. Na podlagi tega lahko posamezno klasično britev povežemo s posamezno vladavino.

1830 – 1840

V tem obdobju se je dodatno razvilo rezilo, zgornji del rezila pa je postal bolj viden da izhaja iz rezila. Britve so dobile tudi oblikovno izboljšavo, srebrno jeklo pa je povečini popolnoma izpodrinilo lito jeklo. Slogani na rezilu, kot so “Old English” in “The Celebrated Razor”, so bili izjemno pogosti. Ročaje narejene iz roga so okraševali s slogani, samo držalo pa je tudi postalo oblikovno lepše.

1840 – 1850

Pri nekaterih modelih je postal zelo priljubljen postopek foto-jedkanja rezila, kar se je nadaljevalo vse do leta 1860. Nekateri proizvajalci so držala okraševali tudi s srebrnimi zakovicami; nekateri so uporabili več sto zakovic s čimer so naredili prečudovite vzorce. Držala so bila v tem obdobju pogosto iz kosti ali roga.

Zgodovina preklopnih britev po letu 1850

1850 – 1870

To je bila zlata doba preklopnih britev. V tem obdobju so nastala nekatera prav osupliva jedkana rezila, na držalu rezila so se začela pojavljati imena podjetij oz. proizvajalcev, okraševali pa so tudi držala britve. Držala so bila izdelana iz različnih materialov; slonovino, rog in kosti so okraševali s srebrom in jih celo oblagali z dragimi kamni. Za držala pa so začeli uporabljati tudi celuloidne materiale, kar je povzročilo pravi razcvet. Zelo priljubljene so bile tudi britvice s težko hrbtenico in najtanjšim možnim rezilom.

1870 – 1880

Med ročaji so postali izjemno priljubljeni celuloidni materiali, saj so proizvajalci odkrili vsestranskost tega materiala. Ročaji so bili različnih barv s cele barvne lestvice. V tem času se je začel zaton klinastih oblik rezila, saj so vdolbena rezila dosegla svoj končen razvoj.

1880 – 1900

Pogoste so postali britve, ki so bile izdelane strojno, zato so nekateri proizvajalci ročno izdelanih preklopnih britev na svoje britve dodali odtis “Ročno izdelano” (Hand-made) ali “Hand-forged” (Ročno kovano), s čimer so nadaljevi svojo prodajo. Z novimi postopki so dosegli, da so se vdolbena rezila jedkala podobno kot stara klinasta rezila, videz rezila pa so izboljšali tudi s pozlatitvijo rezila britve.

1900 – 1920

Celuloid je postal glavni material za izdelavo držal britve, čeprav se je začela širiti nova plastika “bakelit”. V tem obdobju je proizvodnja klinastih rezil dosegla svoj zaton; podjetje J. A. Henckels je leta 1914 na tržišče poslal 16 različnih profilov rezila, od klinastega do polno vdolbenega, kot tudi 10 različnih velikosti rezila, od ⅜ inče do 8/8 inče.

Zaključek

Kot vidimo je bila zgodovina preklopnih britev kar pestra. Klasične britve so bile priljubljene vse do leta 1950, kljub izumu gospoda King Camp Gillette, ki je izumil varen brivnik z zamenljivimi rezili (DE). Opažam pa, da v zadnjih letih klasične britve ponovno postajajo vedno bolj priljubljene.

Kdo ve, morda so se moški naveličali plačevati veliko denarja za drage zamenljive britvice v plastični embalaži, ki jih po nekaj britjih zavržejo. Morda imajo moški vedno večjo željo po moških stvareh. Priznajmo si, nič ni bolj moškega, kot briti se z britvijo po vratu s par cm nezaščitenega rezila! Poleg tega, pa ima tradicionalno klasično britje tudi sprostitveni faktor. Za britje si je treba vzeti čas, kar lahko dojamemo tudi kot meditacijo. Ne glede na razloge, pa je iz dneva v dan vse več uporabnikov tradicionalnega klasičnega britja.

Prijava na e-novice

Vpišite svoj e-naslov in bodite obveščeni o novostih

Copyright © 2017 - 2024 imeniten.si. Vse pravice pridržane.